noten over de datum?

Kun je noten over de datum nog gebruiken?

Veel mensen denken dat noten onbeperkt houdbaar zijn. Dit is echter niet het geval! Natuurlijk is het afhankelijk van het type noot wat je hebt, maar verse noten, bijvoorbeeld van de markt, kunnen al erg snel bederven.

Over het algemeen kun je de volgende maatstaaf gebruiken bij het oordelen of je de nootjes nog kunt eten:

Ongepeld en ongebrand blijven nootjes tot ongeveer een half jaar goed. Zijn de noten gebrand of gepeld? Dan gaat de houdbaarheidsdatum achteruit, en zijn ze nog maar enkele dagen te bewaren.

Een manier om de nootjes (ook de gebrande) langer goed te houden is om ze in de koelkast te leggen. Ja, echt waar. Waarschijnlijk wil je de noten wel ruim voor het eten uit de koelkast halen, omdat koude noten niet echt aantrekkelijk klinken.

Zorg daarnaast dat de noten altijd droog en luchtdicht bewaard worden.

Heb je noten gevonden waar een houdbaarheidsdatum op staat die verstreken is? Het nadeel bij noten is dat je vaak niet proeft of ze bedorven zijn. Vaak proeven ze (bijvoorbeeld bij pistachenoten) iets taaier als ze al iets langer liggen. Dit is echter niet schadelijk voor je, je kunt taaie noten nog gewoon eten.

Wat beter werkt is om er aan te ruiken. Ruiken je noten een beetje muf? Gooi ze dan weg en koop nieuwe noten! Of het nu pistachenoten, cashewnoten, borrelnootjes, hazelnoten of amandelen zijn. Het is zonde om ziek te worden van het eten van een paar nootjes!


TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van noten is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *