kip over de datum?

Kun je kip over de datum nog gebruiken?

Kip, je kunt het over het algemeen maar kort bewaren, en het gaat al snel over de datum. Maar kun je kip over de datum nog opeten?

Ten eerste moet er onderscheid gemaakt worden. Wanneer we het hebben over broodbeleg gelden er andere regels dan bij bijvoorbeeld een ongebakken kipfilet of een kippenpoot.

Kip (broodbeleg) over de datum

Bij plakjes kip voor op je brood heb je het voordeel dat de kip al bereid is. Dit zorgt ervoor dat er minder kans is voor bacteriën om te ontwikkelen op je kip. Alsnog is het zeer onverstandig om de plakjes na de houdbaarheidsdatum alsnog op te eten, zeker als je verpakking al open is (vergelijkbaar met bijvoorbeeld ham). Is de verpakking nog gesloten? Dan kun je het er op wagen, maar doe dit zeker niet zonder even te ruiken aan de kip. Ruikt het zuur? Dan kun je je broodbeleg kip beter weggooien. Over het algemeen proef je het overigens ook vrij snel aan de kip, als de kip over de datum is.

Rauwe kip (kipgehakt, kippenpoten, kippendij, kipfilet etc.) over de datum

Bij rauwe kip over de datum is het zeer onverstandig om deze ook maar één dag over de datum op te eten. Je zal er niet gelijk dood aan gaan, maar toch kun je hier vrij ziek van worden. Heb je al kip gegeten die over de datum is? Over het algemeen zul je het vrij snel proeven als er iets bedorven is aan de kip. Vandaar dat je je niet gelijk zorgen hoeft te maken als je toch per ongeluk een stuk kip op hebt dat over de datum is.

Je kunt je kip bewaren in de diepvries, hiermee kun je de kip langer bewaren, ook als de houdbaarheidsdatum al verstreken is. Zelf laat ik mijn kip nooit meer dan twee maanden in de diepvries liggen, mede omdat je nooit weet of je diepvries wel blijft vriezen. Hierna ruik ik alsnog even aan de kipfilet, en kijk ik of ik geen bedorven plek zie op mijn kipfilet. Is dit niet het geval, dan eet ik de kip nog lekker op! 🙂


kip is . Bekijk alles van !
TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van kip is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *