jam over de datum?

Kun je jam over de datum nog gebruiken?

Jam, heerlijk! Maar wat nu als je een pot vind in de kast die al jaren over de datum is? Kun je dit nog opeten? JA!

Mede dankzij de vele suiker die je vind in een pot jam (of dit nu aarbeienjam, abrikozenjam of een andere soort jam is) is een pot jam eigenlijk jarenlang goed te houden.

Toch kan het voorkomen dat een pot jam al vrij snel gaat schimmelen. Hoe kan dit? Vaak komt dit doordat er met een vies mes in een pot jam geroerd wordt. Bijvoorbeeld een mes waar eerst boter (= zuivel) aan gezeten heeft, waarna je met hetzelfde mes in een pot jam gaat. In dit geval kan de combinatie hiervan schimmels een kans geven om snel te ontwikkelen.

Vandaar dat een pot jam wat al geopend is niet altijd jaren bewaard kan blijven. Dat gaat eigenlijk alleen maar om gesloten potten. Een pot jam jarenlang open laten, na de houdbaarheidsdatum raad ik niet aan.

Jam (behalve de light varianten) kun je gewoon buiten de koelkast bewaren, mits het een koele donkere plaats is. Omdat light jam minder suiker bevat zal deze ook sneller bederven, vandaar dat je light jam beter in de koelkast kunt bewaren.

Een pot jam light jaren na houdbaarheidsdatum kun je het beste ook even goed controleren voordat je hieraan begint. De light jam bevat natuurlijk minder suiker, waardoor het ook minder goed bewaard kan blijven!

Kortom: Light jam? Even controleren. Gewone jam in een gesloten verpakking? Prima te eten na de houdbaarheidsdatum!


TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van jam is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *