olijfolie over de datum?

Kun je olijfolie over de datum nog gebruiken?

In principe is de smaak van olijfolie het beste op de dag dat de olijfolie gemaakt wordt. Helaas is het bij het aanschaffen van olijfolie uit de supermarkt niet duidelijk wanneer de olijfolie gemaakt is. Je weet enkel de datum waarna je olijfolie over datum is.

Belangrijk is dus om je olijfolie zo snel mogelijk te gebruiken. Toch maakt het niet uit als je olijfolie gebruikt die over de datum is. Enkel de smaak zal wat afnemen, maar bederven zal de olijfolie niet snel doen.

Heb je extra virgin olijfolie? Deze blijft zeker twee jaar na de oogst goed. Normale olijfolie kan ook zolang houdbaar blijven, mits je deze goed bewaard.

Zoals bij veel voedsel het geval is, blijft ook olijfolie langer goed wanneer je deze bewaard op een koele en donkere plaats. Een glazen fles, zoals je de olijfolie vaak koopt is eigenlijk helemaal nie goed. Een gekleurde verpakking, zoals aardewerk of porselein is eigenlijk stukken beter dan de doorzichte glazen verpakking. Wil je je olijfolie langer bewaren? Schenk het dan over in een andere verpakking. Schrijf wel de houdbaarheidsdatum van de olie op, aangezien je deze anders gaat vergeten.

Durf je het toch niet helemaal aan, of heb je al olijfolie op die over de datum was? Als je niks ruikt, proeft of ziet aan de olijfolie kan het eigenlijk geen kwaad en zul je er niet ziek van worden. Ruikt de olijfolie heel anders dan normaal? Gooi hem dan weg en koop een nieuwe fles!


TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van olijfolie is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *