koffie over de datum?

Kun je koffie over de datum nog gebruiken?

Koffie wordt verkocht in vele soorten en maten: Cups, pads, bonen, poeder.. En dan ook nog van 100en verschillende merken zoals Nespresso, Senseo, Douwe Egberts en natuurlijk de huismerken.

Gelukkig hoeven we hier niet teveel onderscheid in te maken wat betreft de houdbaarheidsdatum, en of/wanneer de koffie over de datum is. Hoe lang de koffie houdbaar is maakt eigenlijk niet uit in wat voor formaat de koffie formaat wordt.

In principe gaan alle soorten koffie namelijk nooit echt over de datum. Wat je wel zult merken is dat de kwaliteit van de koffie flink achteruit gaat naarmate de koffie ouder is. Vooral bij koffiebonen merk je dit heel snel. Verse koffiebonen zijn over het algemeen een stuk lekkerder dan koffiebonen die al een tijdje liggen. Je merkt dit onder andere aan de mooie creme en de volle smaak. Als de koffiebonen al wat langer liggen wordt de koffie veel muffer.

Uiteraard heeft de verpakking van de koffie ook invloed op de versheid. Zorg dat je de koffie altijd opbergt waar het donker is, waar het liefst ook geen lucht bij kan. Bij voorkeur in een afgesloten doos.

Wat veel mensen niet weten is dat je koffiebonen ook in kunt vriezen. Jawel, je kunt je koffiebonen gewoon in de diepvries leggen! Wel wordt de koffie heel snel oud zodra je de koffiebonen uit de diepvries haalt. Wat je dus kan doen is de koffiebonen altijd in de vriezer bewaren, en steeds een kleine hoeveelheid uit de diepvries halen wanneer je de koffiebonen nodig hebt.

In het kort: Koffie gaat niet over de datum en kan je altijd nog gewoon drinken. Wel gaat de kwaliteit van de koffie sterk achteruit naarmate je de koffie langer laat staan, of niet goed bewaard hebt. Wil je het beste bakje koffie? Zorg dan dat je koffie zo vers mogelijk is!


TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van koffie is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *