ijs over de datum?

Kun je ijs over de datum nog gebruiken?

Bij ijs denken veel mensen dat het ontzettend lang te bewaren is, omdat het toch in de diepvries ligt, en het hierdoor geen kans krijgt om bacteriën op te ontwikkelen. Toch is dit niet helemaal het geval. Bij ijs maken we onderscheid tussen drie verschillende soorten ijs. Gesmolten water (ijsblokjes), waterijs en roomijs.

IJsblokjes over de datum

Hier kan ik heel kort over zijn: Kun je gewoon nog gebruiken, tot een jaar na de houdbaarheidsdatum. Vertrouw je dit toch niet? Dan kun je de ijsblokjes gewoon wegdoen en nieuwe maken.

Waterijs over de datum

Waterijs is over het algemeen ook gewoon bevroren water, plus wat suiker en kleurstoffen. Ook deze zijn dus prima te eten als het ijs over de datum is. Ga geen waterijsjes eten die al jaren achterin de diepvries liggen, maar een paar maanden is geen probleem bij waterijsjes. Er vanuitgaande dat het ijs altijd bevroren geweest is uiteraard. Is je diepvries tussendoor een keer ontdooid geweest, zou ik het ijs toch weggooien na de houdbaarheidsdatum.

Roomijs

Roomijs is net een ander geval dan de andere soorten ijs. In roomijs zit namelijk een hoog vetgehalte. Aangezien dit vet nooit helemaal bevriest kan het snel bederven. Je kunt dit vrij gemakkelijk opmerken door even te ruiken aan het ijs. Ruikt het net wat zuurder dan normaal? Wees dan verstandig en gooi het ijs gewoon weg, hoe zonde het ook is.


TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van ijs is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *