gist over de datum?

Kun je gist over de datum nog gebruiken?

Heb je gist gevonden die over de datum is, en twijfel je of je deze nog kan gebruiken? Dan vind je hier de informatie waar je naar op zoek bent.

Gist kun je prima, tot wel een jaar na datum nog gebruiken. Zeker als het altijd goed opgeborgen is, hoef je je nergens zorgen over te maken en kun je de gist nog gewoon gebruiken! Een kleine tip is om wat suiker toe voegen aan je gist, hierdoor wordt de gist beter geactiveerd.

Wil je controleren of je gist nog goed is? Dat kan op de volgende manier:

Pak een schaaltje en doe hier een paar gram gist in, samen met wat lauw water en halve theelepel suiker. Roer het goed door elkaar. Na ongeveer 10 minuten (kan meer of minder zijn) gaat het mengsel bubbelen, als je gist nog goed is. Als je gist over de datum is, en echt niet meer te gebruiken gaat het niet bubbelen, en kun je de gist beter niet meer gebruiken.

Ook is het natuurlijk nooit onverstandig om voor het gebruik van gist over de datum even goed te ruiken en goed te kijken. Is er niets opvallends te zien of te ruiken? Dan kan het waarschijnlijk geen kwaad om de gist gewoon te gebruiken!


TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van gist is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *