fruit over de datum?

Kun je fruit over de datum nog gebruiken?

Ten eerste moet er een onderscheiding gemaakt worden bij fruit dat over de datum is: Hebben we het over vers fruit of gedroogd fruit?

Gedroogd fruit over de datum

Over het algemeen kun je dit prima eten als het over de datum is. Het is zo gedroogd dat het lang houdbaar is, en een week of twee na de houdbaarheidsdatum kan geen probleem zijn. Probeer simpelweg een hap. Smaakt het anders dan normaal? Dan kun je het het beste weggooien. Ook is het verstandig om altijd even te ruiken, en goed te kijken of je geen rare uitslag op je fruit vind.

Vers fruit over de datum

Heb je vers fruit, en weet je niet zeker of je het nog kunt eten? Vers fruit is over het algemeen niet lang houdbaar. Helaas is hier geen duidelijk antwoord op te geven, omdat dit verschilt per fruit. Een avocado bijvoorbeeld is helemaal anders dan een appel of een banaan. Over het algemeen kun je als richtlijn gebruiken: Vers fruit blijft een paar dagen goed na aankoop, waarbij het ene fruit beter in de koelkast kan liggen dan het andere fruit. Een fruitschaal zorgt er vaak voor dat het fruit eerder vers is, maar ook eerder gaat rotten.

Je ziet het vanzelf aan je fruit als het begint te rotten, en geloof me: Je ruikt het ook. Zitten er zwarte plekken op je fruit, doe je er verstandig aan om het gewoon niet op te eten, en nieuw vers fruit te kopen.

Kortom: Gedroogd fruit kun je prima eten als het eventjes over de datum is, aangezien gedroogd fruit gemaakt is om lang houdbaar te houden. Vers fruit hooguit een week houdbaar (afhankelijk van het type fruit), maar je ziet, ruikt en proeft het meteen als het fruit niet meer goed is. Gewoon weggooien dan!

 


TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van fruit is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *