eieren over de datum?

Kun je eieren over de datum nog gebruiken?

Een ei is een van die soorten voedsel waarbij een houdbaarheidsdatum wel echt van toepassing is. Eieren kunnen snel rot raken, en daar kun je dan ook ontzettend ziek, zwak of misselijk van worden. De houdbaarheidheidsdatum van een ei is echter niet altijd 100% correct, en soms kan een ei wat eigenlijk al over de datum is nog prima te eten zijn. Hoe je hierachter kunt komen is ontzettend simpel, en leggen we je hier uit:

Pak een glas water en leg je ei hierin. Ligt het ei plat op de bodem? Dan heb je een ontzettend vers ei, deze kun je gewoon eten. Gaat je ei een stukje rechtop staan? Dan is het ei ongeveer een week oud. Als je ei helemaal rechtop staat, maar hij blijft toch nog op de bodem, dan is je ei 2 tot 3 weken oud. Gaat je ei drijven? Dan is het bedorven en moet je het ei over de datum niet mere eten.

Als je ei al over de houdbaarheidsdatum heen is, zal hij waarschijnlijk of gaan drijven, of rechtop gaan staan. Pas als je ei echt drijft is het ei bedorven en moet je het niet meer eten. Als het ei toch nog op de bodem blijft, kun je het nog gewoon eten, ook al is de houdbaarheidsdatum verstreken.

Dit is voornamelijk op toepassing voor kippeneieren, maar deze techniek werkt ook voor andere eieren die je wellicht wilt eten! Alhoewel de meesten dit vooral zullen gebruiken voor de normale scharreleieren van een kip, toch?

Kortom: Ja, je kunt een ei nog over de datum eten, en er is een hele eenvoudige manier om te testen of je dit ei daadwerkelijk nog op kunt eten of niet, met behulp van bovenstaande uitleg.


TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van eieren is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *