chocolade over de datum?

Kun je chocolade over de datum nog gebruiken?

Ja, is het echt gebeurd? Heb je chocola laten liggen, en is nu de chocolade over de datum? Dat is waarschijnlijk iets wat niet vaak gebeurd, omdat zo’n lekkere reep chocolade in veel gevallen snel opgegeten wordt.

Toch kan ik je in dit geval waarschijnlijk erg blij maken: Je kunt chocolade over de datum namelijk nog prima opeten! Zeker melkchocolade, waar veel suiker (suiker is een conserveermiddel) in zit is nog prima te eten. Je zult na een tijdje merken dat de chocolade over de datum misschien witte vlekken begint te krijgen. Dit is geen schimmel, maar de cacaoboter die uit de chocolade begint te lopen (door experts ook wel bloom genoemd). Ook dit is geen probleem voor je gezondheid, het ziet er alleen niet zo lekker meer uit, en aan de smaak kun je het ook proeven.

Ook wordt de chocolade naarmate je hem langer laat liggen een beetje brokkelig. Dit komt door deze witte vlekken. De smaak gaat hierdoor achteruit en ook de textuur van de chocola veranderd.

In principe geld bovenstaand advies voor alle soorten chocolade, dus ook voor chocoladevlokken, hagelslag, chocoladekoekjes (mits er niet teveel andere dingen in zitten die over de datum kunnen) en chocoladeletters. Ja, je kunt dus gewoon chocoladeletters opeten als het bijvoorbeeld Pasen is.

Kortom: Na een tijdje zullen er witte vlekken op de chocolade komen. Dit heeft invloed op de smaak en de structuur van de chocolade, maar is geen schimmel en kan ook geen kwaad. Gewoon nog opeten dus, als je zin hebt in chocolade, ook als de chocolade al maanden over de datum is! Heb je liever “goede” chocolade, koop dan een nieuwe reep.


TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van chocolade is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *