aardappels over de datum?

Kun je aardappels over de datum nog gebruiken?

Over het algemeen hebben verse aardappelen geen houdbaarheidsdatum. Dit wilt in principe zeggen dat de aardappelen oneindig houdbaar zijn en dus niet “over de datum” kunnen. Dit klopt niet helemaal: Na een week of twee begint de kwaliteit van de aardappelen af te nemen. Ze worden minder lekker en brokkelen sneller.

Je kunt aardappelen langer houdbaar houden door een aantal dingen.

  • Hou de aardappelen op een koele plek. Dit zorgt ervoor dat ze niet gaan schieten. Zorg dat ze niet te koud worden, hou ze het liefst op een graad of 10C.
  • Hou ze op een droge donkere plek. Als de aardappelen te vochtig worden kunnen ze gaan schimmelen.

Zijn de aardappelen al gekookt, gebakken of op een andere manier bereid? Dan kun je ze ook nog even bewaren. Als je ze in de koelkast legt zijn ze nog ongeveer 2 tot 3 dagen goed, in de diepvries zijn de aardappels nog zeker 3 maanden goed. Een tip: Schrijf op de zak waar je de aardappelen in invriest de datum van vandaag en tot hoelang de aardappelen goed zijn (3 maanden van nu). Je zal daardoor niet vergeten hoe lang de aardappels nog goed zijn.

Heb je aardappelen zoals krieltjes of frietjes in de supermarkt gekocht? Dan bevatten deze vaak andere ingrediënten. Op zulke producten staat vaak wel een houdbaarheidsdatum. Het is aan te raden om je aan deze houdbaarheidsdatum te houden, en de aardappelen niet langer dan 2 dagen na deze datum te nuttigen.

 


TGT Te gebruiken tot
THT Tenminste houdbaar tot

Let op! Ons advies over de houdbaarheid van aardappels is enkel ons advies. Wij zijn geen medici, dus het opvolgen hiervan is op eigen risico. Is je weerstand minder dan gemiddeld, of ben je zwanger? Vraag dan advies aan een dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *